Každý deň si
jedlo krabičkujem.
Tento
rýchly obed som ukuchtila v znení
čo špajza dala
a dopadlo to šmakovne.
Suroviny /2 porcie/
100
g
pšeno
1
ks
cibuľa
4
ks
mrkva
300
g
mrazená zelenina /brokolica, karfiol,
mrkva/
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
karí
sušená bazalka
mletá červená paprika
Postup
1. Pšeno sparíme vriacou vodou. /Ja ho
nechávam vo vrelej vode asi 5 min postáť/. Prepláchneme studenou vodou
a vložíme do vriacej vody. Varíme na miernom ohni 15 min. Po scedení opäť
prepláchneme studenou vodou.
2. Vo woku (resp. panvici) na osolenom olivovom oleji si do zlatova
usmažíme cibuľku nakrájanú na kocky.
3. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu
a smažíme /cca 5 min., kým trošku zmäkne/.
4. Mrazenú zeleninu si prepláchneme
studenou vodou a necháme odkvapkať. Potom ju primiešame do woku.
5. Je čas na korenia – mleté čierne
korenie a sušenú bazalku a opäť trochu soli. Premiešame a pridáme asi
1,5 dcl vody a prikryjeme pokrievkou. Dusíme na miernom ohni /cca 10 - 15min/. Počas
dusenia premiešame.
6. Pridáme karí a mletú papriku.
Dobre premiešame. Keď nám ostane trochu vody vo woku, to nevadí – pšeno ho
vsaje. Už len primiešame uvarené pšeno.
*Moja
rada
SPARIŤ
Sparenie vriacou
vodou /odporúča sa 2-3krát/ je kvôli horkastej chuti. Ľuďom s citlivým žalúdkom
môže tá chuť spôsobiť tráviace ťažkosti. Po sparení sa toho báť nemusíme.
DOCHUTIŤ
Chuť
pšena je po uvarení skôr nasladlá. Tá sa ale koreninami a soľou dá dobre
zamaskovať. Chutí výborne na sladko aj na slano.
Každý deň si
jedlo krabičkujem.
Tento
rýchly obed som ukuchtila v znení
čo špajza dala
čo špajza dala
a dopadlo to šmakovne.
Suroviny /2 porcie/
100
g
|
pšeno
|
1
ks
|
cibuľa
|
4
ks
|
mrkva
|
300
g
|
mrazená zelenina /brokolica, karfiol,
mrkva/
|
olivový olej
|
|
soľ
|
|
mleté čierne korenie
|
|
karí
|
|
sušená bazalka
|
|
mletá červená paprika
|
Postup
1. Pšeno sparíme vriacou vodou. /Ja ho
nechávam vo vrelej vode asi 5 min postáť/. Prepláchneme studenou vodou
a vložíme do vriacej vody. Varíme na miernom ohni 15 min. Po scedení opäť
prepláchneme studenou vodou.
2. Vo woku (resp. panvici) na osolenom olivovom oleji si do zlatova
usmažíme cibuľku nakrájanú na kocky.
3. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu
a smažíme /cca 5 min., kým trošku zmäkne/.
4. Mrazenú zeleninu si prepláchneme
studenou vodou a necháme odkvapkať. Potom ju primiešame do woku.
5. Je čas na korenia – mleté čierne
korenie a sušenú bazalku a opäť trochu soli. Premiešame a pridáme asi
1,5 dcl vody a prikryjeme pokrievkou. Dusíme na miernom ohni /cca 10 - 15min/. Počas
dusenia premiešame.
6. Pridáme karí a mletú papriku.
Dobre premiešame. Keď nám ostane trochu vody vo woku, to nevadí – pšeno ho
vsaje. Už len primiešame uvarené pšeno.
*Moja
rada
SPARIŤ
Sparenie vriacou
vodou /odporúča sa 2-3krát/ je kvôli horkastej chuti. Ľuďom s citlivým žalúdkom
môže tá chuť spôsobiť tráviace ťažkosti. Po sparení sa toho báť nemusíme.
DOCHUTIŤ
Chuť
pšena je po uvarení skôr nasladlá. Tá sa ale koreninami a soľou dá dobre
zamaskovať. Chutí výborne na sladko aj na slano.
Pseno som asi nikdy nejedla...ja som najptv myslela,ze je to kuskus...aky je v nich vobec rozdiel?o.O
OdpovedaťOdstrániťUvarím, keď prídeš k nám. Za skúšku to stojí, možno ti zachutí:)
OdpovedaťOdstrániťNo tzv. jedlé obilniny sú: pšenica, raž (múky), ovos (ovsené vločky), pohánka, proso (z neho keď sa odstráni pleva-obal tak vznikne to pšeno..Pšeno neobsahuje lepok, preto ho môžu aj celiatici.
Kuskus je cestovina - vyrobená z tvrdej pšenice, celozrnný obsahuje aj šupu zrna - viac výživných látok. Je ľahšie stráviteľná, má veľa vitamínov a minerálov, málo tukov, preto sa odporúća aj v diéte.
Taktiež tam je aj rozdielna príprava - pšeno sa varí a kuskus sa len zaleje vriacou vodou a nechá sa odstáť.