Boom okolo chia
a avokáda už dávno pošiel /?/
Som si toho vedomá. U mňa sa však jedná
o prvotinu a mala som z toho takú radosť.
O kulinárskom pôžitku ani nehovorím...
Jednoducho mňam!
KÁVOVÝ CHIA PUDING
Suroviny
25
g
|
chia
|
1,5
dcl
|
káva
|
1,5
dcl
|
ryžové
mlieko
|
2
PL
|
karob
(alebo kakao)
|
hrsť
|
kešu
|
agávový
sirup
ovocie
na dochutenie
(jahody, banán)
|
Postup
1. Do
uzatvárateľnej nádoby nalejeme vychladnutú kávu a mlieko.
2. Vsypeme
chia semiačka.
3. Zomelieme
kešu na prášok. Pridáme k zmesi do
nádoby.
4. Osladíme
kvapkami stévie a agávovým sirupom.
5. Vložíme
do chladničky. Necháme odstáť min. na 4 hodiny. Najlepšie cez noc.
6. Na
druhý deň dokrájame ovocie podľa chuti a podávame :)
Výsledok
Po zmixovaní
Po odležaní cez noc
Avokádovo-banánový
MIX
Suroviny
1
|
avokádo
|
1
|
banán
|
miska
|
jahody
|
vlašské
orechy
|
|
kokosové
lupienky
|
|
Postup
1. V mixéri
rozmixujeme avokádo s banánom.
2. Pridáme
hrsť vlašských orieškov a pomixujeme znovu.
3. Dosladíme
medom (cca 1 PL).
4. Vrstvíme
do nádoby s jahodami a kokosovými lupienkami.
Znamenitý :)
*Moja rada
RASTLINNÉ
MLIEKO
Na postup tohto pudingu
môžeme použiť akékoľvek mlieko – aj živočíšne. Ja som však zistila, že mi viac
ako klasické mlieko, zo zdravotného hľadiska, vyhovuje rastlinná náhrada.
Sójové mi však nechutí vôbec a mandľové je dosť drahé. Ja osobne obľubujem ryžové mlieko dm značky z dvoch dôvodov
– chutné a cenovo dostupné (1,5 €). Ja môžem len odporučiť.
KEŠU
Keby mám výkonnejší mixér tak spravím z kešu orieškov maslo – mixuje sa, až kým nevznikne pasta. Je to neskutočne chutné.
Zapamätať: z kešu vzniká dosť hustá hmota, preto POZOR na MIXÉR.
Priateľka si takto jeden zničila.
Nezvládol to :)
CHIA
Chia semiačka majú dokázateľné
nespočetné množstvo zdravotných benefitov. Pri nadmernej konzumácii môžu však
byť aj škodlivé. Preto pozor na dennú dávku. Tá by nemala presiahnuť odporučenú dávku 15 g DENNE. V mojom prípade
som dala 2 polievkové lyžice = 25 g. Takže puding si pekne rozdeľte na dve
porcie, alebo sa podeľte s niekým :)
KÁVA
Prepojenie chutí káva,
kešu a banán – nemôže byť nič iné len lahodná. Pokiaľ ste kávo-maniaci ako ja, tak uznáte, že mám pravdu. Chute sa
krásne dopĺňali a chia semiačka s kávou boli nielen chutné, ale ma
riadne aj nakopli.
P.S. Uvarila som si klasického turka.
KAROB
Ja osobne mám rada
podivné chute (pohánka, kel), ktoré podaktorým ľuďom vadia, zapáchajú či im
prídu na konzumáciu nepochopiteľné. Mne to proste chutí. Treba však najskôr
vyskúšať dopredu. Pozor – chuť je rozdielna aj pri TMAVOM a SVETLOM prášku.
Tmavý je príliš horký, svetlý má však u mňa zelenú. Ak Vám nevyhovuje
karob, použite kakaový prášok.
STÉVIOVÉ
KVAPKY
Stéviu v prášku som
neskúšala. Ja používam tekutú formu na dochucovanie mňamiek – jogurt, mrkva s jablkom,
tvaroh,.. Takisto je to horkastá chuť,
nie pre každého konzumovateľná. Treba odskúšať množstvo, na začiatok skúsiť pár
kvapiek a postupne pridať.
ja som prave teraz na vychode u kamosky prvykrat zjedla chia-mätovy puding xD...sprvu som si nebola ista, ci mi to chuti..ale kazdou dalsou lyzickou som sa uistila v tom, ze ano xD
OdpovedaťOdstrániť:D Ja som to tiež nikdy nejedla. Bráško mi o tom stále hovoril, "Denča to je dobré, sprav si ten puding z CHIA." Inak prvú lyžičku som aj ja zjedla s pokrivenou tvárou :D Ale takisto...nakoniec som si fakt pochutila :)
Odstrániť