streda 13. júla 2016

Pšeno s dusenou zeleninou

Každý deň si jedlo krabičkujem.
Tento rýchly obed som ukuchtila v znení
čo špajza dala
a dopadlo to šmakovne.



Suroviny /2 porcie/

100 g
pšeno
1 ks
cibuľa
4 ks
mrkva
300 g
mrazená zelenina /brokolica, karfiol, mrkva/

olivový olej

soľ

mleté čierne korenie

karí

sušená bazalka

mletá červená paprika

 
 

Postup

1.  Pšeno sparíme vriacou vodou. /Ja ho nechávam vo vrelej vode asi 5 min postáť/. Prepláchneme studenou vodou a vložíme do vriacej vody. Varíme na miernom ohni 15 min. Po scedení opäť prepláchneme studenou vodou.

2. Vo woku (resp. panvici)  na osolenom olivovom oleji si do zlatova usmažíme cibuľku nakrájanú na kocky.

3. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a smažíme /cca 5 min., kým trošku zmäkne/. 

4. Mrazenú zeleninu si prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Potom ju primiešame do woku.

5.  Je čas na korenia – mleté čierne korenie a sušenú bazalku a opäť trochu soli. Premiešame a pridáme asi 1,5 dcl vody a prikryjeme pokrievkou.  Dusíme na miernom ohni /cca 10 - 15min/. Počas dusenia premiešame.

6. Pridáme karí a mletú papriku. Dobre premiešame. Keď nám ostane trochu vody vo woku, to nevadí – pšeno ho vsaje. Už len primiešame uvarené pšeno.


*Moja rada
SPARIŤ 
Sparenie vriacou vodou /odporúča sa 2-3krát/ je kvôli horkastej chuti. Ľuďom s citlivým žalúdkom môže tá chuť spôsobiť tráviace ťažkosti. Po sparení sa toho báť nemusíme.

DOCHUTIŤ 
Chuť pšena je po uvarení skôr nasladlá. Tá sa ale koreninami a soľou dá dobre zamaskovať. Chutí výborne na sladko aj na slano. 

2 komentáre:

  1. Pseno som asi nikdy nejedla...ja som najptv myslela,ze je to kuskus...aky je v nich vobec rozdiel?o.O

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Uvarím, keď prídeš k nám. Za skúšku to stojí, možno ti zachutí:)
    No tzv. jedlé obilniny sú: pšenica, raž (múky), ovos (ovsené vločky), pohánka, proso (z neho keď sa odstráni pleva-obal tak vznikne to pšeno..Pšeno neobsahuje lepok, preto ho môžu aj celiatici.
    Kuskus je cestovina - vyrobená z tvrdej pšenice, celozrnný obsahuje aj šupu zrna - viac výživných látok. Je ľahšie stráviteľná, má veľa vitamínov a minerálov, málo tukov, preto sa odporúća aj v diéte.
    Taktiež tam je aj rozdielna príprava - pšeno sa varí a kuskus sa len zaleje vriacou vodou a nechá sa odstáť.

    OdpovedaťOdstrániť